Fiber på fasad CLS/Telenor

Hej grannar!

Som en del av er har märkt så har CLS påbörjat arbetet med att montera kanalisation för det nya fibernätet. Denna kanalisation monteras på fasaden på våra baksidor. Till skillnad från det förra fibernätet som monterades på balkongens balkar i ett plaströr så monteras det nya fibernätet direkt på fasaden och skyddas av en metallist.

Anledningen till detta sätt att montera kanalisationen är att om de skulle montera fibern på balkongbalken och någon i en länga skulle välja att ta bort sin balkong så finns det inte tillräckligt med fiberkabel att flytta in till fasaden. Utan då måste man dra om hela fiberkabeln på hela längan. Detta sätt är alltså ett säkrare sätt att montera vårt nya fibernät.

En fråga som uppstått är ifall detta nya fibernät gör så att vi inte kommer kunna byta fasad. Svaret är att vi kommer kunna byta fasad utan problem. CLS lämnar tillräckligt med fiberkabel på varje länga som möjliggör att man kan skruva bort kanalisationen och låta fiberkabeln hänga medans man gör ett panelbyte.

En annan skillnad mellan det gamla och nya nätet är att det nya nätet byggs med en kabel som kallas blåsfiber. Det innebär att man sätter upp en kabel som innehåller små tomrör. Sedan ”blåser” man själva fibern i detta rör. Detta medför en mycket säkrare infrastruktur.

CLS har också gått igenom området för att säkerställa att de kan nyttja all kanalisation som är nedgrävd. Tyvärr har de upptäckt att den kanalisation som förra entreprenören grävt ner inte alltid varit korrekt. CLS undersöker nu hur mycket de kan nyttja. I de fall som de inte kan nyttja kanalisationen finns en risk att ny kanalisation måste grävas ned. I dessa fall kommer CLS kontakta berörda.

När CLS undersöker kanalisationen i marken så kan det hända att våra nuvarande kablar går av på grund av att de är felaktigt installerade eller för hårt spända. Om din bredbandstjänst slutar fungera helt plötsligt, skicka ett mail till micke.nyberg@sorsam.se så felanmäls detta till CLS.

Mvh Styrelsen genom Michael Nyberg

En reaktion på ”Fiber på fasad CLS/Telenor”

  1. Jag har meddelat styrelsen, för ett år sen ungefär, att gröna röret var synligt i Byans gräsmatta, med ett brott på röret. Antar att det kommit in jord/sand i röret. Kolla om det påverkar ny dragning av fiber.

Kommentarer är stängda.